Misbun Sidek terpilih Ikon Jurulatih Badminton Terbaik Dunia oleh Stesen NHK Jepun


Datuk Dr Misbun Sidek terpilih sebagai ikon jurulatih terbaik di Dunia bagi sukan badminton oleh sebuah stesen televisyen terkemuka Jepun.

Ekoran pemilihan itu, Datuk Misbun telah dijemput ke negara Matahari Terbit selama 10 hari mulai Selasa lalu bagi menghadiri sesi penggambaran bagi slot khas Program "The Miracle lesson - Some strongest coaches of the world and Japanese Children" yang dikendalikan TV NHK BS1.

Sewaktu dihubungi, Datuk Misbun berkata, beliau dipilih mewarnai program itu berdasarkan komitmen dalam memperjuangkan sukan badminton menerusi usaha melatih para pemain bermula dari akar umbi hingga ke peringkat dunia.

" Sepanjang berada disini, saya telah diberi tugasan untuk mengadakan satu program khas bagaimana untuk kaedah melatih barisan pemain di peringkat asas hinggalah lanjutan sambil ditemuramah secara eksklusif oleh barisan wartawan TV NHK.

" Mereka akan mengambil video dari semua sudut bagaimana saya melatih pemain-pemain menerusi rangsangan, memupuk, memberi tunjuk ajar dan motivasi kepada bakat-bakat baru untuk menjadi pemain yang hebat.

Selain badminton, ujar Datuk Misbun, pihak NHK telah pun selesai menyiarkan episod bagi ikon terpilih dari acara sukan basketball dan bolasepak.

Sumber
SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment